Slaaptherapie

Slaaptherapie – slapen kun je leren!

bewegingscoachSlaap is een eerste levensbehoefte. Slaap heb je nodig om fysiek te herstellen en om geconcentreerd te kunnen zijn. Door een goede nachtrust neemt uw veerkracht toe en heeft u overdag meer energie. Af en toe slecht slapen is geen reden tot zorg. Maar wie vaker wakker ligt en zich overdag niet ´uitgeslapen´ voelt kan hierdoor lichamelijke of mentale klachten krijgen. Steeds meer mensen hebben slaapproblemen. Spanningen, zorgen, pijn, drukte in uw hoofd, een gedachtestroom die niet altijd te stoppen is, een verstoord dag- en nachtritme zoals bij ploegendiensten of de overgang, kunnen de oorzaak zijn van slecht slapen.

Over slaapproblemen spreken we als er sprake is van:

  • Langer dan een maand achtereen slecht slapen.
  • Steeds te vroeg ontwaken met overdag slecht functioneren.
  • Steeds te laat inslapen met overdag slecht functioneren.
  • Steeds meerdere malen op een nacht wakker worden en pas na 3/4 uur of langer weer inslapen.
  • Ongewenste gedragingen tijdens de slaap o.a. angst / paniek / dromen / hoofdpijn.
  • Slaapapneu.

Slaapmiddelen zijn een tijdelijke oplossing, maar pakken niet de daadwerkelijke oorzaak aan.Wilt u uw slaapmedicatie afbouwen, dan kan een slaaptherapeut u hierbij begeleiden. U krijgt een aantal handvatten om weer te leren vertrouwen op de inslaapmogelijkheden van uw eigen lichaam.

Slecht slapen is niet alleen een nachtelijk probleem. Het verband met uw dagelijks functioneren mag u niet uit het oog verliezen. Een drukke agenda, te lang blijven doorwerken vlak voor het slapen gaan of een ongunstige leefstijl kunnen ook een oorzaak zijn van slecht slapen. Overdag kunt u zelf al veel doen om s`nachts beter te slapen. Als u openstaat voor een actieve aanpak van uw slaapprobleem dan kan slaaptherapie iets voor u zijn! De ene persoon zal een wat korter traject hoeven af te leggen als de andere persoon. Maar slapen kun je leren!!! In ca 5 tot 10 behandelingen krijgt u inzicht in de oorzaak van uw slaapprobleem en krijgt u oefeningen en slaapadviezen die u helpen om weer een gezond slaapgedrag te ontwikkelen.

Bent u benieuwd of slaaptherapie u kan helpen?. Neem dan hier contact met mij op.